مدیریت فاضلابهای خانگی در روستاها
شرکت آب و فاضلاب روستایی در نظر دارد تا سال 1401، در 40% از روستاهای استان گیلان سیستم تصفیه همگانی فاضلاب از نوع سپتیک تانک احداث کند. بر اساس این طرح، شرکت آب و فاضلاب روستایی برای 16 روستا طرح تفصیلی تصفیه فاضلاب در نظر گرفته است. از این میان، 7 روستا در حوزه تالاب انزلی واقع می باشند. این شرکت هنوز جدول برنامه اجرایی پروژه ها را معین ننموده است و هیچ تصمیم قاطعی در خصوص برنامه های پیشنهاد شده در طرح نهایی تیم مطالعاتی جایکا، برای روستاهای آتشگاه، خشت مسجد، گشت، لولمان و دیگر روستاها اتخاذ نکرده است.
نصب سپتیک تانک به منظور تصفیه فاضلابهای شخصی
از آنجایی که انتظار نمی رود سیستم تصفیه فاضلاب کلیه مناطق شهری را پوشش دهد. قوانینی در خصوص نصب سپتیک تانک در خارج از مناطق تحت پوشش فاضلاب ضروری است. همچنین شرکت آب و فاضلاب روستایی باید با استفاده از نصب سیستم سپتیک تانک شرایط بهداشتی مناسبی برای ساکنان مناطقی که به سیستم تصفیه فاضلاب همگانی دسترسی ندارند، بوجود آورد.
ترغیب مردم به استفاده از دترژانت هایی که میزان فسفر در آنها پایین می باشد
منشأ میزان بار آلودگی حاصل از فسفر، غالبأ ناشی از فاضلاب های خانگی می باشد. به نظر می رسد که فسفات موجود در دترژانتها منبع اصلی این آلودگی باشد. تصفیه خانه های رشت و انزلی سیستم رسوب زدایی شیمیایی دارند که باعث کاهش بار فسفر می شود و هزینه روزانه بسیار بالایی را می طلبد. بنابر این توصیه می شود به منظور کاهش فسفر در پسابهای خروجی و تقلیل هزینه مصرفی در تصفیه خانه ها از دترژانتهای بدون فسفر استفاده شود.
مدیریت پسابهای صنعتی
باید توجه داشت که فلزات سنگین و مواد سمی اصلی ترین منابع آلوده کننده ناشی از فعالیتهای صنعتی می باشند حتی اگرمیزان.پسابهای صنعتی به قدری ناچیز باشند که بتوان آن را نادیده گرفت . بنابر این کنترل شدید پسابهای صنعتی همچنان لازم و ضروری است. بدین منظورفعالیتهای زیر توصیه می شوند:.
· متمرکز نمودن کارخانجات در شهر های صنعتی جهت سهولت مدیریت و کنترل بهتر پسابهای صنعتی
· احداث سیستم تصفیه فاضلاب متمرکز در شهر های صنعتی
· تقویت و بهبود فعالیتهای پایشی توسط اداره کل حفاظت محیط زیست
در حال حاضر، پنج شهر صنعتی در منطقه مطالعاتی موجود می باشند وبرنامه ریزی شده است تا یک شهر صنعتی دیگر نیز احداث گردد. ( شهر های صنعتی رشت، انزلی، صومعه سرا، شفت ، فومن و ماسال) . به منظور توسعه صنعتی در آینده، کارخانجات و مراکز صنعتی که فلزات سنگین و مواد سمی استفاده می کنند باید در این شهر های صنعتی واقع شوند.
مدیریت امور دام و اراضی کشاورزی
آلودگی حاصل از بخش کشاورزی با آلودگی های صنعتی کاملأ متفاوت است. بدین معنا که این آلودگی بصورت غیر متمرکز "پراکنده" می باشد و بسیاری از کشاورزان و دامداران با انجام فعالیتهای مربوطه این آلودگی ها را تولید می کنند. با در نظر گرفتن خصوصیات بخش کشاورزی، بهترین راه برای کنترل پسابهای کشاورزی، ارتقای سطح آموزشی پایدار از طریق خدمات گسترده و دیگر موارد است.
· بهبود و استحکام بخشی سیستم توسعه سازمان جهاد کشاورزی
· مدیریت مصرف سموم و در نظر گرفتن دوره های آموزشی برای کشاورزان
· تصفیه فضولات حاصل از دامپروریهای صنعتی
هماهنگی بین موسسات و سازمانها
به منظور اجرای یکنواخت طرح پیشنهادی مدیریت فاضلاب ، هماهنگی های بین موسسات و سازمانها به طریق ذیل پیشنهاد می گردد:
· افزایش ظرفیت پایش زیست محیطی اداره کل حفاظت محیط زیست، شرکت آب و فاضلاب گیلان، شرکت آب و فاضلاب روستایی، سازمان صنایع و معادن، سازمان جهاد کشاورزی و اداره کل منابع طبیعی
· ارتقای کشاورزی پایدارزیست محیطی با برنامه های خدماتی گسترده و ارایه انگیزه های زیست محیطی
· بازنگری و تاسیس استانداردهای کیفیت آب نظیر کیفیت پساب و کیفیت نا مطلوب آب
· بازنگری و بهبود مقررات در زمینه کنترل مواد سمی(مواد خطر ناک موجود در آفت کشها)
· تأسیس بخشهای آب و فاضلاب روستایی ، جهت نگهداری و انجام امور مربوط به سیستم های تصفیه فاضلاب
نظرات شما عزیزان: