-

جغرافیای نظامی

مقدمه
جغرافيا در سازمان زندگي بيش از پيش به علوم رياضي وابسته است. در اين مکتب جغرافيا علم مطالعه پراکندگي فضاهاي زندگي و وابستگي هاي مکاني است. در اينجا، مفاهيم مکان و پراکندگي، اساس کار جغرافي دانان مي باشد.
چون جغرافيا به تفاوتهاي موجود به ميان عوامل طبيعي و انساني و نيز روابط انسان و محيط تأکيد و توجه دارد، تحليلهاي ناحيه اي با نگرشهاي مکاني و اکولوژي پياده ميگردد. جغرافياي نظامي که يکي از رشته هاي تخصصي جغرافياست، در جغرافياي ناحيه اي حضور فعال خود را نشان مي دهد و با برخورد عملي با مشکلات، نيازهاي نظامي را در برنامه هاي عملياتي و ستادي به صورت دقيق برطرف مي نمايد و در اجراي طرح هاي عملياتي بصورت بارزي ارائه طريق مي کند.
ايولاکست مي گويد: جغرافيا چه از نظر توصيفي و چه از نظر به اصطلاح طبيعي، با مشخصات اقتصادي، اجتماعي، جمعيتي و سياسي اش مي بايستي از جهت عملي و به عنوان يک قدرت دقيق در چهارچوب اعمالي که دستگاه حکومت براي کنترل تشکيلات مردم قلمرو خود و با جنگ انجام مي دهد، بايد مورد توجه قرار گيرد.
با توجه به تعاريف فوق، نقش جغرافياي نظامي در دفاع عامل و غير عامل بيشتر مشخص مي گردد که وسعت شکل و عمق و ديگر عوامل طبيعي در دفاع نقش خويش را عملي مي سازد و از طرفي عوامل انساني در دفاع عامل تأثير لازم را براي محيط نظامي اعمل مي کند. در اين راستا ايولاکست به تجزيه و تحليلهاي مختلف جغرافيايي که ارتباط نزديکي با عمليات نظامي دارد اشاره مي کند و به نام جغرافيا ستادهاي بزرگ نام مي برد که مي توان از آن به عنوان يک جغرافياي کاربردي نتيجه گرفت. در اين روند، مي توان تعريف نقش و قلمرو جغرافياي نظامي را بدست آورد. جغرافياي نظامي تأثير عوارض جغرافيايي يک منطقه را در حرکات نظامي که در آن منطقه اجرا شده و يا احتمال وقوع آن مي رود، تعيين و در داخل سرزمين يک حکومت مستقل، اثرات آن را نسبت به فعاليت هاي نظامي تشريح مي نمايد.
با توجه به تعريف فوق نقش جغرافياي نظامي در مسائل آفندي و پدافندي ملحوظ تر مي گردد.

 

 

 



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ 7 / 7 / 1389برچسب:جغرافیای نظامی, توسط رضا محمدی
ارسال در تاريخ 8 / 6 / 1389برچسب:اصول و مبانی کارتوگرافی, توسط رضا محمدی

اقتصادی- اجتما عی

جمعیت کل استا ن گیلان حدود 6/2 میلیون نفر می باشد. جمعیت حوزه آبخیز حدودأ 2/1 میلیون نفر می با شد . طبق سرشماری سا ل   1375این جمعیت در شهر های اصلی استا ن متمرکز می با شند(نظیر رشت با جمعیت 713،000 نفر، صومعه سرا با جمعیت 137،000 نفر و انزلی با جمعیت 120،000 نفر) در آمد نا خا لص منطقه ای گیلان در سا ل 1379 ، حدود 16،437 میلیارد ریا ل ( برابر با 2 میلیا رد دلار آمریکا) تخمین زده شده است. استا ن گیلان یکی از قطبها ی مهم کشا ورزی به ویژه تولید برنج محسوب می گردد. میزان برنج تولیدی در سا ل 1380-1379 حدودأ 990،000 تن بوده است. منطقه مورد مطا لعه شا مل 6 شهرستا ن رشت،انزلی، صومعه سرا، شفت، فومن و ما سا ل می با شد.

کا ربری اراضی

شکل زیر کا ربری اراضی را درسا ل 1382 در حوزه آبخیز نشا ن می دهد.( مربوط به تصا ویر حوزه آبخیز) مساحت حوزه آبخیز 3،610 کیلو متر مربع است.42%  از این اراضی جنگل،7/26% مزارع و شا لیزار،6/8 % باغ و 8 % شا مل منا طق شهری می با شد.

 

 


نقشه کاربری اراضی حوزه آبخیز تالاب انزلی

%

km2

طبقه بندی

1.3

45.5

استخر- آبگیر

3.3

118.0

تالاب

8.6

311.2

باغ

26.7

962.5 مزارع- شالیزار

42.0

1,513.5 جنگل

3.0

107.7 مرتع

7.1

255.9 اراضی لخت

8.0

292.4 مناطق شهری
100.0 3,606.8 جمع

 

 

 



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ 22 / 7 / 1389برچسب:آبخیز داری, توسط رضا محمدی

جغرافياي شهري چيست؟

تعاريف مختلفي در رابطه با جغرافياي شهري بيان شده است كه به ذكر چند مورد از آنها مي‌پردازيم:
1- جغرافياي شهري روي نظام فضايي و موقع شهر تأكيد دارد و نظير ساير شاخه‌هاي علم جغرافيا، علل پراكندگي مكان‌هاي شهري، تشابهات و تناقضات اجتماعي- اقتصادي ميان آنها را در ارتباط با شرايط مكاني مطالعه مي‌كند.
بر اساس تعريف فوق، جغرافياي شهري موارد زير را تأكيد مي‌نمايد:
-نظام داخلي شهرها و ماهيت الگوها به ويژه كاربري زمين و حوزه‌هاي اجتماعي در شهرها.
-بررسي روند اين الگوها و شكل‌گيري آنها در طول زمان

2-  جغرافياي شهري درباره الگوهاي فضايي پديده‌هاي شهري، از نظر پراكندگي فضايي و نيز تأثير متقابل فضايي آنها مطالعه كرده و همچنين روندها را در داخل شهرها بررسي مي‌كند. 
3-  جغرافياي شهري، مطالعه جغرافيايي از شهرنشيني و حوزه‌هاي شهري است. در واقع، در جغرافياي شهري، در يك طرف جغرافياي سيستماتيك (نظام يافته) و در سمت ديگر جغرافياي ناحيه‌اي قرار مي‌گيرد. پايگاه جغرافياي شهري ميان اين دو شاخه اصلي جغرافيا قرار دارد. 
جنبه‌هاي فضايي توسعه شهري از دو ديدگاه بررسي مي‌شود:
الف- درون شهري:
در اين قسمت، شهر به عنوان يك پديده مجزا و منفك در سيستم سكونتگاهي مطالعه مي‌شود كه مباحثي مثل: كيفيت كاربري زمين، مورفولوژي شهري و كاركرد شهر از آن جمله است.
ب- برون شهري يا تأثيرات متقابل فضايي يك حوزه شهري در حوزه شهري ديگر:
در اينجا تأثيرات مادر شهرهاي جهاني در مادر شهرهاي ملي، ناحيه‌اي و تأثيرات شهر مسلط به ساير شهرها و نواحي كشور و وابستگي فضايي شهر و ناحيه مورد بررسي قرار مي‌گيرد. 
مفهوم پراكندگي فضايي در جغرافياي شهري:
مفهوم آن شكل‌گيري پديده‌هاي شهري در سطوح خطي، شبكه‌اي، سطحي و نظاير آن مي‌باشد و در آن تأثير متقابل فضايي، آمد و شد روزانه از محل كار به مركز خريد، جابجايي محله مسكوني و مسكن در داخل شهرها و موضوعاتي از اين قبيل بررسي مي‌شود.



ادامه مطلب...
ارسال در تاريخ 20 / 7 / 1389برچسب:جغرافیای شهری, توسط رضا محمدی

صفحه قبل 1 2 صفحه بعد