معرفی اکوتوریسم Eco Tourism
اكوتوریسم اختصار واژه Ecological - Tourism است كه در ادبیات فارسی به جهانگردی زیست محیطی یا طبیعت گردی مشهور شده است. هر چند كه در زبان فارسی بین جهانگردی زیست محیطی و جهانگردی طبیعت گرد تفاوتی قایل نشدهاند اما اصولاْ دانشمندان این عرصه تفاوت هایی بین این دو واژه قایل هستند و اكوتوریسم را زیرمجموعه طبیعت گردی میدانند، امّا به دلیل وارد نشدن به مباحث فلسفی بحث این دو واژه را با كمی اغماض یكسان تلقی مینماییم.
ادامه مطلب...
تعريف: ژئوتوريسم، جئوتوريسم، توريسم جغرافيايي (Geo Tourism) يكي از رشتههاي تخصصي اكوتوريسم است كه به معرفي پديدههاي زمينشناسي به گردشگران با حفظ هويت مكاني آنها ميپردازد.ژئوتوريسم از علوم ژئومورفولوژي، ژئوتكنيك، ژئوفيزيك زميني، ژئوشيميايي و كليماتولوژي بهره برده و كارشناسان علوم زمين و علاقهمندان به طبيعت را براي بازديد از جاذبههاي زمين دعوت ميكند. حفظ محيط زيست و چشماندازهاي آن، عدم تغيير و خودداري از دخالت انسان در بر هم زدن چهره زمين از اهداف اصلي ژئوتوريسم است.
ادامه مطلب...
جغرافياي توريستي روابط انسان را با محيط به هنگام وقت فراغت مطالعه مي کند. فعاليت هاي توريستي و مسافرت هاي داخلي و خارجي بخشي از فعاليت هاي انساني را تشکيل مي دهد و با اقتصاد ملي کشورها پيوند مي خورد. از طرفي محل استفاده از اوقات فراغت و تعطيلات شکل سالم سازي جسم و روح به خود مي گيرد و در اين رابطه از جغرافياي پزشکي تاثير مي پذيرد.انسان و خصوصيات حياتي وي محيط پيراموني را بر پهنه زمين تشکيل مي دهد و بنابراين پيکره زمين سطح تجمع محور مطالعات جغرافيايي است. از اين رو تغييراتي که بر پيکره زمين به وجود مي آيد ناشي از نقشي است که در نتيجه رفتارهاي گوناگون انسان ايجاد مي گردد و تجزيه و تحليل تغييرات ناشي از ايفا» اين نقش ها و رفتارهاي انساني، جز» مهمترين وظايف مطالعات جغرافيايي هستند.انسان و گروه هاي اجتماعي به وجود آورنده اصلي تغييرات مکاني و شکل دهندگان پيکره هايي هستند که بر پهنه زمين به وجود مي آيند.
ادامه مطلب...
شاخه ای از دانش بشری که با عنوان جغرافیای زیستی از آن یاد می شود، بخشی از علوم تجربی است که در مرز تلاقی و تلفیق دو رشته علمی جغرافیا و زیست شناسی قرار دارد.شاخه ای از دانش بشری که با عنوان جغرافیای زیستی از آن یاد می شود، بخشی از علوم تجربی است که در مرز تلاقی و تلفیق دو رشته علمی جغرافیا و زیست شناسی قرار دارد. به تعبیر دیگر جنبه جغرافیایی دانش زیست شناسی یا جنبه زیست شناختی دانش جغرافیا است. هدف این شاخه از دانش ، درک نحوه انتشار جاندارن روی کره زمین و علل کیفیت گسترش آنهاست: یعنی فهم و بیان این نکته که جانداران چگونه روی کره زمین پراکنده شده اند و چرا اینگونه منتشر شده اند؟ اصطلاح جغرافیایی زیستی معادل Biologeography در زبان انگلیسی است
ادامه مطلب...
جغرافیای نظامی
مقدمه
جغرافيا در سازمان زندگي بيش از پيش به علوم رياضي وابسته است. در اين مکتب جغرافيا علم مطالعه پراکندگي فضاهاي زندگي و وابستگي هاي مکاني است. در اينجا، مفاهيم مکان و پراکندگي، اساس کار جغرافي دانان مي باشد.
چون جغرافيا به تفاوتهاي موجود به ميان عوامل طبيعي و انساني و نيز روابط انسان و محيط تأکيد و توجه دارد، تحليلهاي ناحيه اي با نگرشهاي مکاني و اکولوژي پياده ميگردد. جغرافياي نظامي که يکي از رشته هاي تخصصي جغرافياست، در جغرافياي ناحيه اي حضور فعال خود را نشان مي دهد و با برخورد عملي با مشکلات، نيازهاي نظامي را در برنامه هاي عملياتي و ستادي به صورت دقيق برطرف مي نمايد و در اجراي طرح هاي عملياتي بصورت بارزي ارائه طريق مي کند.
ايولاکست مي گويد: جغرافيا چه از نظر توصيفي و چه از نظر به اصطلاح طبيعي، با مشخصات اقتصادي، اجتماعي، جمعيتي و سياسي اش مي بايستي از جهت عملي و به عنوان يک قدرت دقيق در چهارچوب اعمالي که دستگاه حکومت براي کنترل تشکيلات مردم قلمرو خود و با جنگ انجام مي دهد، بايد مورد توجه قرار گيرد.
با توجه به تعاريف فوق، نقش جغرافياي نظامي در دفاع عامل و غير عامل بيشتر مشخص مي گردد که وسعت شکل و عمق و ديگر عوامل طبيعي در دفاع نقش خويش را عملي مي سازد و از طرفي عوامل انساني در دفاع عامل تأثير لازم را براي محيط نظامي اعمل مي کند. در اين راستا ايولاکست به تجزيه و تحليلهاي مختلف جغرافيايي که ارتباط نزديکي با عمليات نظامي دارد اشاره مي کند و به نام جغرافيا ستادهاي بزرگ نام مي برد که مي توان از آن به عنوان يک جغرافياي کاربردي نتيجه گرفت. در اين روند، مي توان تعريف نقش و قلمرو جغرافياي نظامي را بدست آورد. جغرافياي نظامي تأثير عوارض جغرافيايي يک منطقه را در حرکات نظامي که در آن منطقه اجرا شده و يا احتمال وقوع آن مي رود، تعيين و در داخل سرزمين يک حکومت مستقل، اثرات آن را نسبت به فعاليت هاي نظامي تشريح مي نمايد.
با توجه به تعريف فوق نقش جغرافياي نظامي در مسائل آفندي و پدافندي ملحوظ تر مي گردد.
ادامه مطلب...